Mydełka w kostkach – jeszcze nie tak dawno zapomniane, chowające się w cieniu wygodniejszych mydeł w płynie, dziś przeżywają prawdziwy renesans! Rosnąca świadomość konsumentów w zakresie dbania o środowisko, ale też dbania o siebie samych sprawia, że mydełka w kostce stają się oczywistym wyborem. Nie tylko ograniczamy zużycie plastikowych opakowań, lecz także stosujemy produkt bogaty w naturalne i niezwykle cenne składniki.

W dzisiejszym wpisie przybliżę właśnie te drogocenne surowce, którymi wypełniam moje produkty oraz inne właściwości wpływające na ich wysoką jakość.

    1. Wysokie przetłuszczenie: Każde mydełko Olva charakteryzuje się wysokim przetłuszczeniem. Co to znaczy? Jest to zawartość procentowa tłuszczy, które nie uległy zmydleniu, czyli pozostały w formie, w jakiej zostały dodane podczas produkcji. W moich mydłach przetłuszczenie wynosi od 8 do 14%.
    2. Każde mydełko tworzą wysokiej jakości oleje i masła roślinne, bogate w minerały i składniki odżywcze. Wśród nich znajdziemy m.in. idealne do pielęgnacji suchej skóry masło awokado, bogate w witaminę E i polifenole masło kakaowe, nawilżające masło shea, wyróżniający się wysoką zawartością odżywczych ceramidów olej ryżowy, zmiękczającą oliwę z oliwek, ujędrniający olej ze słodkich migdałów oraz arganowy i wiele innych. Są one dobrane w ten sposób, aby zapewnić optymalne stężenie kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie dokładne oczyszczenie i delikatną pielęgnację.
    3. Idealnie współgrającą ze sobą gamę tłuszczy dopełniają naturalne dodatki:
      – maceraty i napary ziołowe, m.in. z rdestowca japońskiego o właściwościach nawilżających oraz lawendy, wypełniającej mydełko przyjemnym, wyciszającym zapachem.
      – glinki, peelingi: zawarte w mydełkach glinki stanowią źródło cennych mikroelementów, m.in. żelaza, magnezu, krzemu, cynku oraz soli mineralnych, dzięki którym wykazują działanie oczyszczające i odżywcze. Nie należy zapominać o złuszczaniu martwego naskórka i pobudzaniu mikrokrążenia. W tej roli idealnie sprawdzają się zmielone pestki czarnej porzeczki.
      – mleko: produkty mleczne już od dawna są cennym składnikiem kosmetycznym. Charakteryzują się wysoką zawartością witamin, minerałów (przede wszystkim wapnia i cynku) oraz naturalnego kwasu mlekowego, stanowiącego jeden z głównych składników NMF – czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Zastosowane w moich mydełkach mleko owsiane, kozie czy kokosowe to ogromna dawka wartościowych składników, wspomagających odżywienie skóry oraz utrzymanie jej prawidłowych funkcji.
    4. Cechą charakterystyczną mydlanych kostek jest również brak wody w finalnym produkcie, dzięki czemu nie muszą one być konserwowane!

Jak widzimy mała, niepozorna kostka może zawierać w sobie kopalnię wartościowych surowców. W tym przypadku długi skład produktu na etykiecie wcale nie musi oznaczać niepotrzebnych, szkodliwych wypełniaczy. Oczywiście trzeba wiedzieć, jak te dobre składniki są oznaczane, a o tym w następnych wpisach.